Photo by IRU on IRU
Početna Transport TIR sistem – smanjuje troškove i tranzitno vreme

TIR sistem – smanjuje troškove i tranzitno vreme

TIR pojednostavljuje procedure na granicama, smanjujući administrativno opterećenje kako za carinske organe, tako i za transportne i logističke kompanije. To značajno skraćuje vreme čekanja na granici, štedeći vreme i novac.

TIR (Transport International par la Rout) je francuska skraćenica za međunarodni drumski prevoz robe. TIR sistem omogućava da se roba prevozi preko granica u zapečaćenim kamionima ili kontejnerima bez potrebe za detaljnim carinskim pregledima na svakoj granici.

TIR sistem se zasniva na TIR karnetu i TIR konvenciji. TIR konvencija se primenjuje samo za prevoz robe bez pretovara u drumskim vozilima  ili kontejnerima, u tranzitu preko jedne ili više zemalja.

Photo by IRU on IRU
Photo by IRU on IRU

TIR karnet se koristi samo u državama koje su potpisnice TIR konvencije, što obuhvata oko 80 zemalja širom sveta.

Osnovna načela i stubovi TIR sistema su:

  1. Sigurna vozila i kontejneri
  2. Međunarodni sistem garancija
  3. TIR karnet
  4. Međunarodno prihvaćena carinska kontrola
  5. Kontrolisani pristup za transportere

TIR karnet

TIR karnet je međunarodni tranzitni dokument koji se koristi u okviru TIR konvencije i olakšava međunarodni prevoz robe. Reč je o carinskom dokumentu koji je okosnica TIR sistema. International Road Transport Union (IRU) je trenutno jedina međunarodna organizacija ovlašćena da centralno štampa i distribuira TIR karnete svojim nacionalnim garantnim udruženjima. U Srbiji je to Privredna komora Srbije. 

Kada se koristi TIR sistem?

TIR karnet se koristi u različitim situacijama u međunarodnom transportu robe, posebno kada su efikasnost i smanjenje administrativnih barijera ključni. 

Na primer, kada roba treba da prođe kroz nekoliko zemalja pre nego što stigne do konačnog odredišta. TIR karnet omogućava da se izbegne detaljan carinski pregled na svakoj granici. 

Prevoz u zapečaćenim kontejnerima ili vozilima osigurava integritet tereta tokom celog puta.

Photo by IRU on IRU
Photo by IRU on IRU

Kada je potrebno izbeći plaćanje depozita ili osiguranje za carinske takse i dažbine prilikom ulaska u svaku zemlju kroz koju roba prolazi, TIR karnet eliminiše ovu potrebu, jer se koristi jedinstveni dokument za ceo tranzit.

Kada je cilj smanjiti administrativne zadatke povezane sa carinskim formalnostima, TIR karnet centralizuje i pojednostavljuje ove procedure, omogućavajući prevoznicima i uvoznicima da se fokusiraju na svoje osnovne poslovne aktivnosti.

Zanimljive činjenice

IRU na svom sajtu objavljuje zanimljive činjenice  o TIR sistemu:

  • Smanjuje vreme transporta do 80% i troškove do 38%
  • Preko 30.000 transportnih i logističkih kompanija koristi TIR 
  • TIR-om upravlja IRU pod mandatom UN 
  • Godišnje se izda milion TIR karneta
  • TIR omogućava tranzit kroz bilo koju TIR zemlju pod jedinstvenom garancijom
  • TIR nudi maksimalnu zaštitu do 100.000 evra po transportnoj operaciji
  • TIR je efikasan alat za sprovođenje Sporazuma Svetske trgovinske organizacije o olakšicama u trgovini i revidirane Kjoto konvencije
  • TIR je usklađen sa okvirom SAFE Svetske carinske organizacije

Istorijat

Na svom početku 1948. godine, cilj IRU je bio da udahne novi život ratom razorenim trgovinskim i komercijalnim vezama širom Evrope olakšavanjem tranzita ljudi i robe. U tom cilju, formirala je alijansu nacionalnih udruženja putničkog i teretnog drumskog saobraćaja iz osam evropskih zemalja. To  je obezbedilo predstavljanje industrije u tada novoformiranoj Ekonomskoj komisiji Ujedinjenih nacija za Evropu. Zadatak je bio da se uspostave zakonski okviri za novu, posleratnu Evropu.

U kontekstu nestabilnih granica i krhkih geopolitičkih odnosa, pojavila se potreba za rešenjem za ponovno uspostavljanje međuevropske trgovine, kako bi se pomoglo ekonomijama i zajednicama da se oporave.

IRU je rešio ovu potrebu stvaranjem TIR – carinskog tranzitnog sistema, koji omogućava protok robe preko granica.  

Ideja je bila da se trgovina učini lakšom i bržom omogućavanjem otpreme robe iz zemlje porekla, preko tranzitnih zemalja, do zemlje odredišta u zatvorenim teretnim prostorima koje kontroliše carina na multilateralan, obostrano priznat način.

Kasnije je konvencija više puta revidirana, sa ciljem da se prilagodi savremenoj praksi i novim tehnologijama. Danas TIR pokriva celu Evropu i dopire do severne Afrike, Bliskog i Srednjeg istoka.

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.