Image by Gerd Altmann from Pixabay
Početna Transport CEMT – jedna od najpoznatijih transportnih dozvola

CEMT – jedna od najpoznatijih transportnih dozvola

CEMT dozvole predstavljaju ključni alat za olakšavanje međunarodnog transporta u Evropi.

CEMT su međunarodne dozvole koje omogućavaju prevoznicima iz država članica da obavljaju teretni prevoz između ovih zemalja bez potrebe za pojedinačnim multilateralnim dozvolama. Ove dozvole omogućavaju slobodno kretanje kamiona između zemalja članica CEMT-a, olakšavajući trgovinu i transport robe širom Evrope.

Istorijat CEMT dozvola

Evropska konferencija ministara za saobraćaj (CEMT) osnovana je 1953. godine kao međuvladina organizacija sa ciljem da poboljša i unapredi međunarodni drumski transport u Evropi. Kroz godine, organizacija je proširila svoje aktivnosti, a jedan od ključnih instrumenata postale su CEMT dozvole, koje su uvedene kako bi se smanjile birokratske prepreke i olakšala mobilnost prevoznika.

Image by <a href="https://pixabay.com/users/aymanejed-1888423/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3196481">aymane jdidi</a> from <a href="https://pixabay.com//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3196481">Pixabay</a>
Image by aymane jdidi from Pixabay

Prve CEMT dozvole su uvedene 1974. godine, omogućavajući prevoznicima da transportuju teret između zemalja članica bez potrebe za dodatnim dozvolama. Sa širenjem Evropske unije i jačanjem zajedničkog tržišta, značaj CEMT dozvola je dodatno porastao, posebno za zemlje koje nisu članice EU, ali žele da učestvuju u međunarodnom transportu na teritoriji Evrope.

Multilateralan karakter dozvola doprinosi i racionalizaciji upotrebe vozila time što se smanjuje broj praznih vožnji. Deklaracijom koju je usvojio Savet ministara CEMT-a na zasedanju održanom u Dablinu  2006. godine, CEMT je postao Međunarodni transportni forum (ITF).

Primena CEMT dozvola

CEMT dozvole se izdaju na godišnjem nivou i imaju ograničen broj, koji se određuje kvotama za svaku zemlju članicu. Postoje i kratkoročne dozvole koje važe 30 dana, žute boje sa pečatom „kratkoročna dozvola“. 

Prevoznici moraju da konkurišu za ove dozvole, a često se primenjuje sistem bodovanja ili aukcija kako bi se osiguralo da dozvole dobiju najefikasniji i najpouzdaniji prevoznici.

Image by <a href="https://pixabay.com/users/razormax-16478317/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=5710164">Max</a> from <a href="https://pixabay.com//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=5710164">Pixabay</a>
Image by Max from Pixabay

Jedna od glavnih prednosti CEMT dozvola je njihova fleksibilnost. Dozvola može da se koristi za neograničen broj putovanja između zemalja članica tokom godine, što značajno smanjuje troškove i administrativne procedure za prevoznike. Pored toga, CEMT dozvole obuhvataju i tranzitne operacije, omogućavajući prevoznicima da prolaze kroz treće zemlje bez dodatnih dozvola.

Međutim, postoje i određeni izazovi u primeni CEMT dozvola. Na primer, broj dozvola je često manji od potražnje, što može dovesti do problema za prevoznike koji se oslanjaju na međunarodni transport. Takođe, dozvole su vezane za određene tehničke i ekološke standarde, što znači da prevoznici moraju da imaju vozila koja ispunjavaju ove zahteve.

Uputstvo za primenu CEMT dozvola

Udruženje za saobraćaj Privredne komore Srbije u saradnji sa IRU je pripremilo prevod i prilagođavanje na srpski jezik uputstva za upotrebu Multilateralne kvote CEMT dozvola. Dokument je objavljen 2022. godine, a između ostalog navodi se da:

  • Dozvolu ne može koristiti više od jednog vozila istovremeno. Ona se mora nalaziti u vozilu između mesta utovara (odmah po utovaru vozila) i mesta istovara (do trenutka istovara vozila) u toku vožnje sa teretom, kao i sve vreme u toku prazne vožnje. 
  • Država utovara ili istovara vozila može biti različita od države porekla ili odredišta tereta koji se prevozi. 
  • CEMT dozvola se ne može koristiti za kabotažu. 
  • Ona ne oslobađa prevoznika od obaveze posedovanja drugih dozvola, npr. dozvola za vanredni prevoz, u pogledu dimenzije ili mase, ili dozvola za prevoz specifičnih vrsta tereta (npr. opasnih tereta). 
  • Prevoznik ne može preneti CEMT dozvolu na treće lice. 
  • Pošto se naziv prevoznika upisuje na prvoj strani dozvole, neophodno je da ovaj naziv odgovara nazivu prevoznika koji obavlja prevoz. 
  • U slučajevima kada vožnja započinje jednom godišnjom ili kratkoročnom dozvolom i nastavlja se drugom, izdatom za prvi sledeći period, obe dozvole moraju se nalaziti u vozilu u toku cele te vožnje. 
  • CEMT dozvole, dnevnike putovanja i odgovarajuće potvrde nije dozvoljeno plastificirati ili na sličan način oblagati zaštitnim folijama

Uloga CEMT dozvola u međunarodnom transportu

CEMT dozvole predstavljaju ključni alat za međunarodni transport u Evropi, omogućavajući prevoznicima da efikasnije i jeftinije obavljaju svoje aktivnosti. Iako postoje izazovi u vezi sa dostupnošću i usklađivanjem sa tehničkim standardima, prednosti koje donose ove dozvole su značajne, posebno za zemlje van EU koje žele da učestvuju u evropskom tržištu. Sa stalnim razvojem i prilagođavanjem sistema CEMT dozvola, očekuje se da će njihova uloga u međunarodnom transportu nastaviti da raste.

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.