Image by jian gao from Pixabay
Početna Transport Slobodna trgovina sa Kinom – Trgovinska razmena u porastu

Slobodna trgovina sa Kinom – Trgovinska razmena u porastu

Sporazum o slobodnoj trgovini između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine potpisan je 17. oktobra 2023. godine u Pekingu. Sporazumom je predviđeno da će strane uspostaviti zonu slobodne trgovine, u cilju podsticanja prosperiteta i održivog razvoja. Svaka strana će smanjiti ili ukinuti svoje carinske dažbine na robu sa poreklom iz druge strane u skladu sa Listama carinskih koncesija.

Trgovina robom odnosi se na sve robe obuhvaćene nacionalnim Carinskim tarifama (propisane sa 10412 tarifnih oznaka u RS, odnosno sa 8930 tarifnih oznaka u NR Kini). Nacionalne Carinske tarife RS i NR Kine su usklađene na nivou šest cifara (HS2022), sa daljim podelama do nivoa od deset cifara u RS, odnosno do nivoa od osam cifara u NR Kini, preneo je Paragraf.

Na osnovu dokumenta “Modalitet i procedure za carinske koncesije u pregovorima o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Narodne Republike Kine”, na obe strane su predviđene sledeće kategorije za liberalizaciju roba:

A0 – ukidanje carine i drugih dažbina (posebne dažbine i sezonske carinske stope) od dana stupanja na snagu sporazuma;

A5 – ukidanje carine i drugih dažbina u pet jednakih jednogodišnjih faza od dana stupanja na snagu sporazuma, pri čemu će carine i druge dažbine za robu ove kategorije biti ukinute 1. januara pete godine;

A10 – ukidanje carine i drugih dažbina u deset jednakih jednogodišnjih faza od dana stupanja na snagu ovog sporazuma, pri čemu će carine i druge dažbine za robu ove kategorije biti ukinute 1. januara desete godine;

A15 – ukidanje carine i drugih dažbina u petnaest jednakih jednogodišnjih faza od dana stupanja na snagu ovog sporazuma, pri čemu će carine i druge dažbine za robu ove kategorije biti ukinute 1. januara petnaeste godine;

E – carine i druge dažbina nastavljaju da se primenjuju i po stupanju na snagu ovog sporazuma (zadržana carinska zaštita)

Slobodna trgovina Srbije i Kine za 20.000 proizvoda

Sporazum o slobodnoj trgovini između Vlade R. Srbije i Vlade NR Kine stupio je na snagu 1. jula 2024. godine.

Cilj zaključivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa NR Kinom je omogućavanje preferencijalnog pristupa kineskom tržištu za proizvode srpskog porekla koje bi trebalo da dovedu do značajnog povećanja izvoza, proširenja investicionih i proizvodnih kapaciteta u R. Srbiji, povećanja konkurentnosti, kao i jačanja sveukupne privredne aktivnosti.

Image by 文 邵 from Pixabay
Image by 文 邵 from Pixabay

Povlašćeni pristup tržištu od preko 1,3 milijarde stanovnika stavlja naše kompanije u mnogo bolji položaj u odnosu na kompanije iz Evrope i okruženja.

Sporazumom je obuhvaćeno gotovo 20.000 proizvoda, što bi, prema prognozama ekonomista, trebalo da poveća naš izvoz u tu zemlju, a domaće kompanije da uključi u kineske globalne lance snabdevanja. 

Kompanije koje koriste pogodnosti predviđene Sporazumom moraju dokazati kako je više od 50 posto vrednosti svakog proizvoda koji se izvozi nastalo u matičnoj državi.

Trgovinska razmena Srbije i Kine u porastu

Kina je u poslednje tri godine najveći pojedinačni strani investitor u Srbiji. Kineske kompanije su među prvih pet najvećih izvoznika iz Srbije. Prošle godine je ukupan nivo naše razmene premašio vrednost od šest milijardi dolara, što je Kinu stavilo na drugu poziciju najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, odmah iza Nemačke.

Udeo Kine u domaćem uvozu je nastavio da ubrzava u prvih sedam meseci ove godine, dostigao je 13 odsto, dok je uvoz iz Nemačke istovremeno bio na nivou od 13,3 odsto, ukazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Uvoz iz Kine, po rezultatima iz decembra prošle godine, bio je 12,2% ukupnog uvoza u Srbiju. Iz Nemačke je tada bio 13,1 odsto.

Procedure, standardi, transport robe

Privredna komora Srbije objavila je nedavno procedure za registraciju izvoznika hrane u Kinu. Proizvođači hrane zainteresovani za izvoz hrane koja je nadležnosti sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja u NR Kinu potrebno je da se prijave za registraciju u ELEKTRONSKI SISTEM za registraciju i upravljanje stranim proizvođačima uvezenih prehrambenih proizvoda preko Jedinstvenog šaltera za međunarodnu trgovinu NR Kine.

Kada je transport robe iz Kine i u Kinu u pitanju, najbolje je da kontaktirate stručnjake iz naše kompanije. U skladu sa destinacijom, vrstom, količinom i cenom robe možemo vam predložiti najbolje rešenje za transport robe iz i u Kinu.

Nikola Jevtić

Nikola Jevtić

Diplomirani inženjer, specijalista za logistiku sa preko 15 godina iskustva u oblasti organizovanja međunarodnog transporta i carinskog zastupanja. Kao direktor i vlasnik privatnog biznisa organizovao više od 15000 internacionalnih transporta robe u svim vidovima saobraćaja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Hvala Vam na poverenju!

Vaši podaci su uspešno poslati. Naš tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Zainteresovani ste za naše usluge?

Pokušaćemo da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku.